AMOR FATI

“Het is een completer beeld van mij, niet een verdeelde Zanillya zoals de afgelopen jaren’’

zanillya

Heeft deze artiest wel een introductie nodig? Zanillya is al jaren actief in de hiphopgame. Ze was de eerste vrouwelijke hiphopartiest die de Grote Prijs van Nederland won in 2011. Dit jaar komt
haar nieuwe EP AMOR FATI uit.

Na jaren struggelen met depressies wil deze hoopvolle vrouw een inspiratie zijn voor anderen om het lot te accepteren en lief te hebben. Er heerst vandaag de dag nog steeds een stigma op depressies. Zanillya laat met haar aankomende EP haar kracht zien door haar authentieke zelf te zijn, met al haar flaws van dien. Veel mensen zullen zich met haar nieuwe muziek kunnen identificeren, want ach; we hebben allemaal wel eens dagen dat het niet zo lekker gaat.

“Ik rapte altijd Engels, Nederlands en Papiaments. Mensen vonden dat verwarrend. Toen ik onderzocht wat winnende nummers waren bij de Grote Prijs, zag ik dat alles Nederlandstalig was. De Engelstalige MC’s komen meestal op de tweede plek. Toen heb ik de keuze gemaakt om in het Nederlands te rappen. Samen met mijn producer heb ik destijds een EP gemaakt. Daar hebben we mee gewonnen. Dat was heel mooi, maar daarna ben ik in een depressie terecht gekomen. Mijn vader was een jaar daarvoor overleden en ik had niet de tijd genomen om mijn verdriet goed te verwerken.

Na een periode van rouw ben ik weer begonnen met Engelstalig werk, aangezien ik altijd al een internationale artiest wilde zijn. Toen mijn track in 2017 door UEFA gekozen werd om het vrouwenvoetbal te stimuleren, gaf mij dat een boost. Het ging tussen de track van mij en van Lady Leshurr. Ik vind haar echt geweldig, dus toen ze mij kozen besefte ik dat ik niet moest stoppen. Dit jaar heb ik weer een EP gemaakt. Het is een nieuwe sound, ik meng verschillende stijlen zoals alternative r&b, hiphop en dancehall. Het is een completer beeld van mij, niet een verdeelde Zanillya zoals de afgelopen jaren. Ik vertel mijn verhaal voor het eerst. Met hiphop kon ik stoer zijn en met mijn Caribische muziek wilde ik fun en loving zijn, maar hier zit echter nog een gevoel tussen: de kwetsbare ik. Dit gaat over de dingen die ik heb meegemaakt. Ik deal met depressies en dat vertel ik op deze plaat. Dat is heel spannend.

Toen ik Kid Cudi voor het eerst hoorde heeft mij dat geïnspireerd. Kid Cudi vertelt over zijn depressies. Alles wat hij maakt en de manier waarop hij praat over de dood van zijn vader en dat hij zelf dood wil, kwam heel erg bij mij binnen. Op het laatste album van Kid Cudi staat de track Wounds. Die track geeft mij zoveel power. Ik zit hier met al mijn geestelijke wonden en dan zingt hij dat hij ze dicht naait. Dan heb ik een paracetamol voor mijn ziel. Dat gaf mij het gevoel dat er ook een donkere kant mag zijn en dat ik die niet hoef te verbergen. Het maakt mij niet zwak.

Er is toen iets gaan groeien. Ik begon die kwetsbaarheid ook in andere artiesten te zien. Dat gaf mij kracht. Ik weet dat het goed is om erover te praten en dat de tijd rijp is. Het voelt alsof maskers beginnen te vallen. Als ik doodga, ga ik liever dood met het feit dat ik de waarheid heb gesproken, dan dat ik alleen maar deed alsof het goed met mij ging.

Het maken van nieuwe muziek is altijd spannend. Je moet jezelf opnieuw uitvinden. Omdat ik met mijn muziek zo dicht bij mezelf sta, heb ik ook voor het eerst rust. Er zijn meer mensen die met depressies dealen, dat betekent niet dat je niets van je leven kan maken. Het betekent niet dat, omdat je ouder bent, er geen plek voor jou is. Of omdat je een vrouw bent, dat er dan geen plek voor jou in de hiphopwereld is. Door mijn angsten te overwinnen en mijn EP uit te brengen, hoop ik een inspiratie te zijn voor andere mensen. Het is altijd een rollercoaster.Ik voel me niet elke dag the most confident woman in the world. Zeker niet. Men ziet mij, ik ben spontaan en vrolijk, maar er is ook een donkere kant van mij die niemand ooit heeft gezien. Dat gaat nu voor het eerst gebeuren, ik ga in mijn kracht staan en dit met de wereld delen.

C.R.S.H.D. is de eerste track van mijn EP. Ik heb deze track twee jaar geleden tijdens oud en nieuw gemaakt, drie jaar nadat mijn vader was overleden. De feestdagen zijn voor mij altijd een donkere periode. Ik zei tegen mijn producer dat hij de microfoon aan moest zetten en een beat moest maken, toen heb ik de hele track in een keer gefreestyled. Het kwam recht uit mijn hart. Het gaat over liefde en vooral over niet de liefde hebben voor jezelf. Over hoe je die liefde dan weer terug kunt vinden.

Gisteren vroeg ik aan mijn manager wat mijn muziek met hem doet. Hij zei: ‘Het is de innerlijke stem die tot mij communiceert. Ik heb lang geleden een kraan dichtgedraaid en die heb jij even open gezet.’ Wauw! Dacht ik toen, heb ik dat gemaakt?! Vast niet iedereen vindt dat, maar zelfs mijn moeder, die mijn muziek zelden goed genoeg vindt, was enthousiast. Zij is nog van de oude stempel. Ze zei altijd tegen mij: ‘Niet zeggen dat je depressief bent, dan wil niemand met je werken.’ Dat is een gedateerde mindset, mensen willen dit juist horen. Mensen willen horen dat het niet oké gaat.

Mijn vader had ook zo een mindset. De dynamiek tussen mijn vader en mij was heel moeizaam op artistiek niveau. Hij was een artiest en hij heeft tijdens zijn carrière hele nare dingen meegemaakt. Dit kan ik nu van een afstand zeggen, maar vroeger begreep ik dat nooit. Mijn vader zei altijd: ‘Ga niet de muziek wereld in, je gaat het niet redden want je bent te gevoelig! Je bent naïef, je bent geen artiest.’ Voordat hij overleed heb ik hem een keer in tranen gevraagd: ‘Waarom zeg je dit tegen mij? Ik doe alles om jou te pleasen en trots te maken, maar je vindt niets mooi wat ik maak.’ Toen zei hij: ‘Als iemand tegen mij had gezegd dat ik moest stoppen met muziek maken en ik was gestopt, zou ik dan een echte artiest zijn? Je moet naar jezelf luisteren. Als jij muziek wilt maken, dan moet je dat voor jezelf doen en niet voor mij. Dat maakt jou een echte artiest.”