FARIDA SEDOC

‘’De do it yourself mentaliteit: get up, get out and get something.’’

De amsterdamse Farida Sedoc is van alle markten thuis: ze is kunstenares, ontwerpster en ondernemer. Geïnspireerd door hiphop, streetculture en de wereldstad Amsterdam creëert zij de mooiste producten. Wegens het 15-jarige bestaan van Appelsap heeft ze, in samenwerking met Patta, een kledingcollectie mogen ontwerpen.

Dit is maar één voorbeeld van het brede en gevarieerde oeuvre van Farida. Haar rolmodellen? Alle sterke vrouwen over heel de wereld! Read and learn…

Wie is Farida Sedoc?

“Ik ben Farida, geboren en getogen in Nederland en van Surinaamse afkomst. Ik ben opgegroeid in Amsterdam-Noord, waar ik nog steeds woon. Zeventien jaar geleden begon ik als autodidact ontwerper met behulp van diverse artistieke technieken zoals zeefdruk, grafisch ontwerp, printmaking en mode. Hiermee wilde ik visuele verhalen creëren op T-shirts en textiel. Ik luister graag muziek, kijk veel Youtube filmpjes en maak analyses over verschillende interesses die ik heb.”

Wanneer begon je met het maken van kunst?

“Dit is geen bewust moment geweest. Het is een ontwikkeling waarvan ik geloof dat het publiek beslist of het kunst is, niet ikzelf. Ik weet wel dat ik altijd een uitgesproken denkwijze heb gehad, met een drang om deze gedachten in 2D of 3D te uiten. Ik probeer een zogenaamde 360 graden zicht te hebben bij het werk dat ik maak. Ik hou me niet alleen bewust bezig met de vorm, maar ook met het materiaal, het technische gedeelte en het inhoudelijk conceptueel verhaal van mijn werk.”

Waar komt jouw liefde voor hiphop vandaan?

“In de jaren tachtig en negentig groeide ik op in Amsterdam; een stad vol politieke onrust en diverse subculturen. Hiphop veroverde mij direct. Het sprak me aan omdat ik mijzelf vertegenwoordigd zag. Ik kon me identificeren met de verhalen die de dj’s, breakdancers, graffiti writers en MC’s vertelden.”

Hoe verwerk je jouw liefde voor hiphop in jouw kunst?

“Het beïnvloedt vooral de manier waarop ik werk. De do it yourself mentaliteit: get up, get out and get something. Dit zit voor mij echt in de muziek. Dans, poëzie, graffiti en dj’en vragen om een onderneming, anders gebeurt er niks. Het esthetische uitgangspunt dat originaliteit en noodzaak benadrukt. Het ‘waarom’ en ‘hoe’ zijn vragen die voor mij vanuit hiphop zijn aangewakkerd. Het is belangrijk om een kritische benadering te hebben bij alles wat je aanpakt.”

Wat zijn jouw inspiratiebronnen bij het maken van kunst?

“Op dit moment raak ik vooral geïnspireerd door het gebruik van verschillende materialen en technieken zoals glas en keramiek, zeefdruk en transfer.”

Op welke wijze inspireert de stad Amsterdam jou?
Hoe zien we dit terug in jouw artistieke werk?

“Amsterdam weerspiegelt de ondernemende geest en individualiteit. Het is een stad die al eeuwenlang mensen uit de hele wereld aantrekt. Ze hebben allemaal bijgedragen aan een verhaal van een unieke internationale dorp-stad. Nu ben ik wel een beetje boos op Amsterdam: je kan er niet meer betaalbaar wonen, het openbaar vervoer is erg prijzig en de sfeer wordt er niet beter op. Veel vrienden en kennissen vertrekken. Ik weet niet hoe de toekomst van de stad eruit gaat zien en of beleidsmakers überhaupt een visie hebben die niet alleen inhoudt dat grote bedrijven zich prettig kunnen vestigen. Ik maak me wel zorgen over Amsterdam. Hoe je dit terugziet in mijn werk? Soms letterlijk vertaald naar een grafisch werk en in mijn persoonlijke ambitie.”

Op welke expositie ben je het trots en waarom?

“Afgelopen jaar heb ik bij E-flux (een publicatieplatform) en Art Space in New York een tentoonstelling vormgegeven in opdracht van de Art & Research Foundation Frontier Imaginaries. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen doen. In de lounge en interieur installatie die ik hiervoor heb gemaakt, werd in een 4-daags symposium een publiek debat gehouden. Dit ging gepaard met dans, een expositie, screenings en poëzie.”

Wat is jouw boodschap en waarom is het belangrijk dat die verspreid wordt?

“De ideologie van streetculture, waar de stad en haar burgers elkaar ontmoeten en identiteit voortdurend wordt ondervraagd via een economische en sociale lens, is mijn uitgangspunt. Het voortdurend verkennen en bevragen van de culturele eigentijdse identiteit en de invloed van erfgoed en politiek op de toekomst. Ik denk dat het belangrijk is om zoveel mogelijk verschillende kunstenaars, ontwerpers, cultureel professionals en ondernemers te vertegenwoordigen om een veelzijdige blik op de toekomst te kunnen werpen.”

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

“Momenteel maak ik deel uit van een Fine Arts & Design Master Programme aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hiernaast bestaan mijn dagelijkse bezigheden uit samenwerkingsverbanden met diverse autonome kunstprojecten en -instellingen. Misschien een nieuw modelabel beginnen? 
Who knows. Voor nu hossel ik ‘m door!”